Iran förföljer lärare som undervisar bahá’í-troende

3 juni 2011.

En rapport från Bahá’í World News Service beskriver den senaste vågen av samlade insatser för att begränsa bahá’í-tron i Iran, landet där denna numera världsvida religion föddes i mitten av 1800-talet. Att stänga av bahá’í-troende från all högre utbildning och att hota frivilliga lärare vid bahá’í ernas online-universitet är numera den iranska statens strategi snarare än att avrätta de bahá’í-troende.

Iranska tjänstemän har stormat 30 bahá’í-hem och gripit omkring 16 ledare för Bahá’íi-institutet för högre utbildning (BIHE) och anklagat dem för ”spridning av en vilseledd grupps propaganda och upprättande av fällor för rättroende medborgare.” Därefter har nio av de arresterade enligt uppgift släppts.

Med tanke på att Iran inte ger anhängare av bahá’í-tron tillträde till landets universitets- och högskoleutbildningar, är BIHE ett av de viktigaste verktygen för överlevnad och utveckling av bahá’í-samfundet ‘ i Iran, något som de iranska myndigheterna är väl medvetna om. Gripandena liknar de razzior som inträffade i slutet av 1990-talet, då 36 BIHE-lärare greps, även om de flesta av dem inom kort släpptes.

BIHE-studenter nekas regelmässigt tillträde till högre utbildning, och även yngre BIHE-studenter trakasseras och förföljs på grund av sin tro. BIHE har varit en ovärderlig resurs för unga bahá’íer  genom att ge dem tillgång till högre utbildning, främst genom allt mer underjordiska online-klasser. De fysiska högkvarteren för BIHE har varit inrymda i hemmen hos ett fåtal lärare och professorer (även muslimska sådana), men som någorlunda öppna institutioner har dessa stegvis stängts ned av den islamistiska staten.

Såvitt känt har dessa bahá’í-ledare inte gripits av någon annan anledning än deras religiösa tro, vilket är ytterligare ett bevis för den omfattande förföljelse av religiösa minoriteter som pågår i Iran. Genom att förhindra BIHE:s verksamhet, förvägrar den iranska staten bahá’í-ungdomarnas grundläggande rätt till utveckling, vilket strider mot en grundläggande princip i FN: s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Med tanke på efterfrågan på en utbildad befolkning i en alltmer globaliserad värld och även ökade krav på högre utbildning på den iranska arbetsmarknaden, är utestängningen av bahá’í-troende från högre utbildningar tillsammans med t.ex. indragning av pensioner för äldre bahá’íer ytterligare ett medel för den iranska staten att marginalisera och kväva bahá’í-tron utan att behöva ta till tortyr, avrättningar, rivning av bostäder och annat traditionellt våld.

KÄLLA: The Muslim Network for Bahá’í Rights

Lämna en kommentar